Det här blir ett lite annorlunda inlägg, där vi skriver om något som inte är speciellt relevant för antalet hälsosamma år. Det är nämligen så att:
Vilken typ av träning vi genomför är inte relevant!
Nåväl, det stämmer kanske inte helt, men är en bra tumregel och en bra utgångspunkt.
Träningens existens så mycket viktigare
ATT träna är det viktigaste sett ur antalet hälsosamma år. Därmed bör vi välja den typ av träning som blir av. För min del är livspusslet (med heltidsjobb och småbarn) den största utmaningen för att få in träning på schemat. Därmed är tidseffektivitet viktigt, så jag försöker minimera dötid i samband med träningspass. Cykling, löpning och rullskidor är perfekt för mig som bor i en förort till Stockholm; jag ger mig ut direkt utanför dörren och passet är igång! Om du istället har svårt att motivera dig att träna är detta förmodligen inte det bästa upplägget. Då kanske lagsport eller gruppass på gym är bra alternativ, då det blir ett åtagande för en specifik tid och därmed svårare att ”backa ur” passet i sista sekund. Kontakta oss gärna, ifall du vill ha mer konkreta tips på typ av träning som skulle kunna passa just dig!
Konditionsträning och styrketräning
Grundplåten i träningen för att leva ett så långt, hälsosamt liv som möjligt är konditionsträning. I förra veckan (LÄNK) nämnde vi att en bra nivå att sikta mot är minst 2,5 timmar per vecka, t.ex. fördelat på 5st 30min pass. Gällande styrketräning så finns faktiskt en korrelation mellan livslängd och muskelmassa (eller rättare sagt det omvända). Det vill säga ju mindre muskelmassa vi har, ju större risk att dö i förtid. Det kan därmed vara en bra idé att blanda in t.ex. 1-2 styrkepass i veckan.
Vi återkommer med tips för styrkepass i en separat bloggpost (och podcast). Det som är lite paradoxalt med muskelmassa är att högt proteinintag (något förenklat) är korrelerat med färre hälsosamma år. Även detta återkommer vi till i en senare post, men för nu: skippa gärna proteintillskott såsom BCAA om anledningen till din träning är hälsa / antal hälsosamma år och inte atletisk prestation.
Lagsport
Slutligen finns belägg för att lagsport är bättre än individuella sporter ur ett livslängdsperspektiv. T.ex. har sporter som tennis, badminton och fotboll ca dubbelt så stor effekt på livslängd som cykling, simning och löpning.
Kommentar: Vi vet dock att även högre inkomst är korrelerat med längre liv så då kan man fundera över vad som är den största faktiska effekten här, då en sport som t.ex. Tennis spelas av höginkomsttagare i större utsträckning än låginkomsttagare. Eller lever höginkomsttagare längre för att dom spelar mer Tennis? Tillåt mig tvivla :-) tills vi vet säkert, kanske säkrast att försöka välja lagsporter om möjlighet finns.
I veckans podcast pratar jag och Markus om typ av träning ur olika hälsoperspektiv, inkl vad som rekommenderas i bl.a. USA.