Mängden mat

March 23, 2021

Det pratas väldigt mycket om vad som är nyttig mat och onyttig mat, men väldigt sällan om mängden mat. Det är lätt att anta att mängden mat vi äter påverkar vår vikt (vi återkommer till detta). Vi har också fått lära oss att övervikt är associerat med ökad risk för vissa sjukdomar. Därmed, är det enkelt att dra slutsatsen att så länge vi inte är överviktiga, så äter vi rätt mängd mat.

Från ett perspektiv att leva så många hälsosamma år som möjligt, är detta helt fel!

Första gången jag hörde detta trodde jag inte på det, så jag förstår om du är skeptisk. Låt oss därför gå igenom detta steg för steg…

Ej bevisad korrelation

Att säga att en person är överviktig för att hen äter för mycket mat, är som att säga att en person är alkoholist för att hen dricker för mycket alkohol. Det (kanske) är sant, men det är ett ganska poänglöst påstående. Vi ska inte gräva ner oss i just övervikt, men det finns en väldigt viktig aspekt att klargöra:

Det är INTE bevisat att överviktiga äter mer än icke överviktiga!

Och även om det var bevisat, så är det väldigt lite extra kalorier som behöver konsumeras per dag för att vi ska gå upp några kilo per år. Låt oss ta ett enkelt räkneexempel: om du äter 1g mer fett om dagen (ETT gram!) och antar att detta gram lagras, så blir det 365 gram på ett år. Har du ätit detta extra gram genom hela livet till 30 års ålder, blir det 11kg. Ett gram per dag kan alltså ha enorm effekt på tid. När du lägger upp din middag med lax och grönkål på tallriken, har du en precision på +/-1 gram i mängden? Retorisk fråga såklart :-)

Det är inte helt klarlagt varför vi blir överviktiga, men många teorier finns bl.a. relaterat till vad vi äter snarare än mängden. Vi ska inte grotta ner oss mer, utan går raskt vidare till gå

Sallad

Vi äter mer än vi behöver

Oavsett om vi är överviktiga eller inte, så äter vi betydligt mer kalorier än vi behöver i genomsnitt. Det vill säga oavsett om du är smal eller inte, så är det troligt att du äter mer än vad kroppen behöver för att överleva. Den där portionen med godomligt god lax och grönkål är alltså inte 1g för stor, den är sannolikt snarare 30-50g för stor, oavsett om du är överviktig eller smal. Kroppen har alltså ett sätt att göra sig av med energin (eller strunta i att ta upp den), vilket återigen gäller oavsett övervikt eller ej. Jag lovade att inte tjata om övervikt (förlåt…!), men: detta betyder alltså att även du som är smal med största sannolikhet äter mer än du behöver! Men har ”tur” att inte bli överviktig av det. Forskarna vet ännu inte med säkerhet varför vissa människor förbli smala (”har tur”) trots överkonsumtion av kalorier medan andra blir överviktiga (”har otur”).

Ät mindre!

Så till det absolut viktigaste vi kan göra i vardagen för att få fler hälsosamma år:

Ät mindre! Oavsett vad vi stoppar i oss (protein eller kolhydrater, sockerfri glass eller butternut pumpa, kebabsås eller glögg) så är mängden viktigast om vi vill leva ett långt, hälsosamt liv!

Och ”tyvärr” gäller regeln ju mindre ju bättre, så länge vi inte blir för smala. Vad är för lite= Ditt BMI (relationen mellan din längd och vikt) bör ej falla under 19. Här kan du räkna ut ditt BMI. BMI är inte ett perfekt mått och fungerar dåligt för väldigt muskulösa personer och elitidrottare, men för oss andra är det tillräckligt bra. Personligen hade jag tidigare ett BMI på 26, vilket betydde att jag klassificerades som överviktigt. Jag minskade mängden mat drastiskt samtidigt som jag gjorde några andra förändringar: ändrade min träning, ändrade mitt matschema och ändrade vad jag åt. Vikten började falla, men det är svårt att konstatera att mängden mat var huvudanledningen, eftersom tre andra förändringar gjordes samtidigt. Det mer intressanta däremot är att viktnedgången efter ca ett år avtog! Nu har jag ett BMI på 21 (79kg och 191cm lång) och faller inte mer! Exakt samma livsstil (matmängd, träning och typ av mat) som fick mig att gå ner i vikt när jag vägde 95kg gör inte längre att jag går ner! Med andra ord: jag äter nu mindre varje dag än för några år sedan, utan att tyna bort. Min vikt har stabiliserats vid 79kg. Detta är fantastiska nyheter, för det betyder att jag har en väldigt bra grundförutsättning för många fler hälsosamma år!

Hur funkar det och hur stor skillnad gör det? Och hur lyckas jag äta mindre? En naturlig följdfråga är hur f*n lyckas jag äta mindre? Det finns flera strategier som gör det lättare än att minska storleken på våra portioner (vilket är det svåraste sättet). Vi går in på det i en separat post. Vi kommer även gå in på hur och varför vi lever längre när vi äter mindre, med målet att förklara det på ett sätt så att ni läsare inte upplever det som en universitetsföreläsning i biologi.

Jag och Markus diskuterar mer kring mängden mat i veckans podcast, där vi även pratar om hur mängden mat relaterar till träning.


© 2021, Everhealth