Introduktion

March 13, 2021

Alla som läser vet säkerligen att godis är “onyttigt” och likaså chips. Vissa kanske har hört att popcorn är ett “bättre alternativ”, vad nu det innebär… Kött har vi också hört är sämre för oss än grönsaker. Men hur mycket sämre? Och sämre på vilket sätt? Om jag tar bort en kötträtt i veckan eller tar bort lördagsgodiset, vad har störst positiv effekt? Och vad är ens ”positiv effekt”? Vi vet också att motion är viktigt, men vilken typ och hur mycket? Hur stor skillnad gör det att dansa små grodorna för sig själv runt köksbordet innan läggdags? Och skillnad på vad? Snurrigt, jag håller med. EverHealth är skapat av bröder och den äldsta broderns fru för att hjälpa till att reda ut denna oreda. Du hittar mer om oss här.

Running

Antal hälsosamma år

För att kunna jämföra olika livsstilsförändringar behöver vi ett gemensamt mått. T.ex. om stor mjölk-konsumtion ökar risken med 10% för en viss cancertyp och stort intag av godis ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, hur ska dom jämföras? I min åsikt, så är det bästa sättet att jämföra livsstils-förändringar, att titta på hur många hälsosamma år det adderar. T.ex. om det ger mig ett friskt år till att sluta äta godis, så kan jag ta ett aktivt beslut om det är värt ett år till i god vigör att ge upp godis. Om du dessutom vet att chips har ungefär 2% (en femtiondel) av effekten, så kan du t.ex. välja mellan:

  1. Fortsätta äta godis
  2. Byta godis mot chips och statistiskt få 50 hälsosamma veckor till
  3. Ta bort godis helt och statistiskt få 51 hälsosamma veckor till Personligen tycker jag alternativ 2 låter väldigt attraktivt. Att ge upp lördags-snackset vore riktigt trist, men om jag kan göra småförändringar på det och få nästan all positiv effekt ändå, så är det värt det! Du kanske också noterade att jag ovan skrev ”statistiskt”. Ett viktigt ord som (tyvärr) gör det lite svårare. Jag återkommer till det längre ner, men först: vad är ett hälsosamt år?

Vad är ett hälsosamt år?

Estimerad livslängd är antal år i livet, men är alla år lika? Jag vill hävda att antal år utan sjukdom och i god vigör är ett bättre mått än antal år vid liv. Detta är vad ett hälsosamt år innebär: ett år fritt från cancer, hjärt- & kärlsjukdomar, psykiska besvär etc. Själv är jag 32 år gammal och har samlat på mig 31 hälsosamma år hittills. Min svärfar är 69år och fick enbart 53 hälsosamma (han kommer inte få fler tyvärr). Min farmor däremot är 93år och kan räkna alla sina år som hälsosamma. En lyckans ost! Eller har hon kanske gjort sin egen lycka, åtminstone delvis, genom val av motion och kost? Med EverHealth försöker vi reda ut denna fråga.

Det finns inga garantier!

Så tillbaka till ordet ”statistik” ovan. Vi känner alla, eller har hört talas om, elitidrottare som dött unga och rökare som levt till närmare 100år med god energi. Vi förstår också att detta är extrema utfall: den ena med extrem otur och den andre med extrem tur. Vi kan alla ha tur eller otur, det går inte att veta idag. Däremot har vi ett val:

  1. Se framtiden som ett lotteri vi inte kan påverka
  2. Se framtiden som något vi kan påverka i vår favör Jag har full förståelse för dom som väljer alternativ 1, för alternativ 2 är framförallt läskigt (och kanske lite mer utmanande). Själv väljer jag alternativ 2 och hoppas att du också vågar göra det! Med EverHealth vill vi inte bara hjälpa er som redan valt alternativ 2, utan också inspirera fler att följa med! Det vi kan göra är att ändra våra chanser eller risker. Vi kan inte ta bort risken helt för en stroke i ung ålder tyvärr. Vi kan inte heller öka chansen att leva friska i 70år till 100%. Men vi kan öka vår estimerade hälsosamma livslängd med mycket, redan idag förmodligen omkring 10år eller mer beroende på nuvarande livsstil! Och bättre forskning kommer hela tiden!

Inte så enkelt

Så hur göra för att få 10 hälsosamma år till? Det är tyvärr inte så enkelt att det går att ge en ”todo” lista för detta. Vilket är anledningen att EverHealth skapades. Det finns däremot vissa saker som är tydliga. Jag själv har hela mitt liv ätit väldigt mycket socker. Tänk er en chipsskål fast fylld med godis! Gärna två gånger i veckan. Tyvärr visade det sig att socker hyvlar av väldigt många hälsosamma år. Ett svårt val, men jag bestämde mig för att ta bort allt godis, initial under ett år. Nu har det gått mer än 2 år, och det var inte så svårt. Ett av tricken för att lyckas, var att inte sitta med ett vattenglas på fredag kväll utan ersätta med annat (till exempel ost och fullkornskex, mums!) Exakt hur stor påverkan denna förändring har haft på antalet hälsosamma år däremot är omöjligt att säga. För att räkna ut det, hade forskarna behövt ta fram en formel som räknar ut hälsosamma år efter sockerintag. Och även om en sådan fanns, så behöver den veta hur mycket socker jag åt innan. Även om jag är en ”nörd”, så vägde och loggade jag faktiskt inte exakt antal gram godis jag åt per vecka :-) När kommer forskarna med sådan formel då som gör det här mycket enklare för oss? Tyvärr kommer det inte hända. Detta för att:

  • För att göra sådana test bra skulle dom behöva vara väldigt långa (helst 100år, men åtminstone 10år) vilket betyder att resultat dröjer
  • Vi människor är inte så bra på att följa väldigt strikta kostdirektiv över lång tid I praktiken får vi därför använda resultat från kortare studier i kombination med studier på djur och dra slutsatser därifrån om vad som är troligast.

Enorm relativ skillnad!

Det som förvånar mig mest är hur stor skillnad det är på olika effekter. En rubrik ”mejeriprodukter orsakar prostatacancer” kanske är sann (just detta påstående är sant), men det är en ökad risk på ca 5% vid normalsvensk konsumtion av mejeriprodukter. Det är enbart på prostatacancer, vilket då gissningsvis har en påverkan på hälsosamma livslängd med kanske några dagar. Om jag får välja mellan att ta bort all ost eller leva några dagar kortare, så behåller jag osten. Framförallt då ost är mitt substitut till godis… Andra förändringar däremot finns det belägg för att dom kan ha 5år eller mer effekt!! Jämfört med mejeri flera hundra gånger större effekt! Att ge upp allt ”gott” i livet är absolut inte ett alternativ för dom flesta människor, mig inkluderad. Att då lägga krutet där det gör mest skillnad är en bra taktik. Det är skillnad på ”nyttigt” och ”nyttigt”! Men vad är skillnaden? Ja, det ska vi försöka reda ut… Välkommen till EverHealth!


© 2021, Everhealth