En snabb och smidig pastarätt som är betydligt nyttigare och klimatsmartare än “spaghetti med köttfärssås”!
Lite information om grönkål
Grönkål är fullproppad med vitaminer, antioxidanter och mineraler! T.ex. innehåller det 39% mer vitamin C än apelsiner. Framförallt finns betakaroten i stor mängd, vilket är korrelerat med ett längre, hälsosamt liv.
Grönkål innehåller kalcium och magnesium i relativt stor mängd för att vara en grönsak. Förutom det innehåller grönkål även kalium.
Receptet
Grönkål- och solroskärnpasta
- 4 port fullkornspasta (ca 400g)
- 1 dl solroskärnor
- 400 g färsk grönkål
- 2 dl purjolök
- 1 dl bovetemjöl
- 6-8 dl havredryck, beroende på önskad konsistens
- 80 g smakrik ost
Dags att laga:
- Rosta 1 dl solroskärnor i torr stekpanna.
- Koka 4 portioner pasta al dente.
- Riv bort grönkålsbladen från den tjocka stammen, 400g, riv dem i mindre bitar.
- Dela purjolöken på hälften och skär i tunna strimlor. (Detta är perfekt att ha i frysen och bara ta fram när det ska användas.)
- Stek 2 dl purjolök i rapsolja, tillsätt grönkålen, ganska hög värme, krydda med lite salt och peppar.
- Ta av från plattan och strö över 1 dl bovetemjöl, rör runt så allt blandas.
- Tillsätt 2 dl havredryck, sätt tillbaka på plattan, späd med mer havredryck till önskad tjocklek.
- Rör runt och låt koka ihop minst två minuter.
- Hyvla 80 g ost, dela i mindre bitar.
- Häll pastan i en djup tallrik, lägg på grönkålsblandningen, strö över osten och till sist solroskärnorna.
Miljöval och vegan
Denna rätt är vegetarisk. Grönkål är mycket klimatsmart och kan odlas i Sverige under stor del av året.
Varje recept vi skriver kommenterar vi även ur miljöperspektiv och om det är veganskt eller går att enkelt göra veganskt genom substitut av någon/några ingredienser. Vi bakom EverHealth är inte veganer men äter primärt vegetarisk kost, då det generellt är bra val för hälsosamma år och miljön.