Glykemiskt index är ett mått på hur blodsockret påverkas av kolhydratsintag från olika källor. Ett högre GI innebär en snabbare och högre höjning av blodsocker. Varför är detta relevant för livvslängd?
Svängningar i blodsocker är en stor faktor i hur snabbt vi åldras
GI och GL? (tekniskt stycke, men stå ut, det blir bättre längre ner)
GI mäter effekten på blodsocker av en viss mängd kolhydrat. Dvs potatis med 100g kolhydrater (ca 600g) och pasta med 100g kolhydrater (ca 138g okokt). Pasta har GI på ca 45 och potatis på ca 60, så det borde innebära att pasta är bättre ur ett livslängdsperspektiv än potatis? Nja…
En normalportion pasta är ca 75g okokt och potatis är ca 225g (3st potatisar). GL (Glycemic load) justerar för detta och beräknas:
GL = gram kolhydrat i en normalportion * GI / 100
För pastan blir det 5445/100=24 och potatisen får 3860/100=23. Det vill säga ungefär samma! Detta då en portion potatis innehåller mindre kolhydrater än en portion pasta.
Det vi egentligen vill åt är hur mycket en hel måltid påverkar vårt blodsocker, så GL är ett bättre mått än GI för att få reda på det. Däremot kan GI vara en bra jämförelse för att t.ex. välja mjölsort i ett bröd.
GI och socker
Förra veckan skrev vi om socker. Stycket ovan kan relateras direkt till förra veckans stycke om socker, det vill socker (godis) och rostbröd är inte så långt ifrån varandra. Om du äter 4st rostmackor till frukost, så är det ca 100g bröd, med 50g kolhydrater och ett GI på ca 80. Det är samma som att ta en liten godispåse på 50g. Åtminstone ur ett livslängdsperspektiv.
Socker målas numera ofta ut som ett av vår tids största hälsorisker, vilket sannolikt är helt rätt. Om vi har ett långt, hälsosamt liv i sikte bör vi försöka minimera mängden socker vi får i oss. Men vi bör applicera samma tänk på all mat som innehåller kolhydrater. Vi återkommer med konkreta vardagstips för detta i en separat blogpost!
Bärs :-)
För er som gillar öl (handuppräckning) så har jag inkluderat ett stycke och analys om just detta. Till att börja med, bärka har ett GI på ca 110 (!!). En 33:a pilsner innehåller ca 12g kolhydrater, dvs om ska jämföra t.ex. en 100g godispåse med öl så motsvarar godispåsen ca 7,5 bira. Inte en hälsoboost är bärsa en fredagskväll med andra ord, men kanske inte så katastrofalt heller.
Alkohol blockerar även leverns förmåga att producera socker, vilket normalt inte är ett problem då förrådet av lagrat socker räcker tills det att alkoholen är förbränd.
I veckans podcast pratar jag och Markus om GI och GL ur olika hälsoperspektiv.